Tagliata - restauracja włoska Pasta i Basta
Tagliata di manzo

Tagliata

Tagliata to nazwa pochodząca od włoskiego słowa tagliare, co oznacza kroić, ciąć.

I podstawa tego dania jest w istocie wołową polędwicą, pokrojoną w plasterki. Poza tym tagliata (podobnie jak większość włoskich potraw), ma nieskończoną liczbę wariacji i odmian. Może być zatem podawana na sałacie, na rukoli, na szpinaku, a nawet absolutnie bez jakichkolwiek dodatków - czyste mięso na ogromnym talerzu.W przeróżny sposób tagliata może być także przyprawiona: sosem balsamicznym, kaparami, rozmarynem albo czosnkiem.

Restauracja włoska Pasta i Basta podaje tagliatę w najbardziej tradycyjnej postaci - grillowane plasterki wołowej polędwicy z rukolą i parmezanem. A do towarzystwa podajemy grillowaną cukinię oraz doskonały sos z borowików i podgrzybków

Restauracja włoska Pasta i basta na mapie Google