Ręcznie robione makarony domowe

Trzy domowe makarony

Tris

Na jednym talerzu podajemy aż trzy rodzaje pasta fresca, każdy z innym sosem, a każdy sos w innym kolorze.

Salentina

Salentina

Ręcznie robione tagliatelle (wstążki), apulijski ser burrata, pomidorki cherry, czosnek, sos pomidorowy, świeżo mielony pieprz

Gnocchi z pesto

Gnocchi al Pesto

Gnocchi (wymawiamy niokki) to w języku włoskim po prostu kluski. Odrobinę przypominają nasze kopytka, choć są od nich mniejsze.

Makaron po sycylijsku

Siciliana

Ręcznie robiony makaron strozzapreti (krótki i skręcony), sos z bakłażanów, czosnku, pomidorów plus odrobina serka ricotta, położonego na samym wierzchu pasty.

Gamberetti

Gamberetti

Ręcznie robione tagliatelle (wstążki) w bardzo ciekawym sosie, w którym znajdziemy pokrojone na kawałeczki krewetki oraz cukinię i czosnek przygotowane z leciutką ostrością na białym wytrawnym winie.

Tagliatelle z czarnymi truflami

Tartufo

Podany na delikatnej śmietance krem z czarnych trufli z czosnkiem, suszonymi pomidorami, natką pietruszki i cieniutkimi płatkami parmezanu - typowy sos z Umbrii.

Nowe menu w restauracji Pasta i basta

Arrabbiata

Bardzo popularny sos z czosnkiem, pikantną papryczką i pomidorem oraz czarnymi oliwkami.

Gnocchi al Caprino - nowośc w menu restauracji

Gnocchi al Caprino

ręcznie robione włoskie "kopytka", polędwiczka wieprzowa, orzechy włoskie, kapary, suszony pomidor, pomidorki cherry, białe wino i wędzony ser kozi

Bolognese

Bolognese

Mięsny sos boloński, przyrządzany z wołowego, mielonego mięsa, duszonego na winie i pomidorach.

Restauracja Pasta i basta

Spilinga

Ręcznie robiony makaron strozzapreti (krótki, skręcony), marynowany kurczak podsmażony na maśle z kalabryjską kiełbaską 'nduja, serek mascarpone, czosnek, rukola, pomidory

Surf & turf - restauracja włoska Pasta i Basta

Surf & Turf

Ręcznie robione domowe tagliatelle (wstążki), grillowana polędwica wołowa, krewetki, cukinia, papryka, pieprz cytrynowy

Spaghetti alla Carbonara

Carbonara

Włoska klasyka z jajkiem i wieprzowym policzkiem (lub boczkiem) w roli głównej.

Alfredo - danie sezonowe restauracji Pasta i basta

Alfredo

Klasyczny włoski sos ze śmietany i parmezanu łączymy z kawałkami kurczaka oraz czosnkiem i podajemy z ręcznie robionym makaronem maccheroni rigati (rurki).

Restauracja włoska Pasta i basta na mapie Google