Kolację tematyczną, poświęconą smakom Sycylii oraz degustację sycylijskich win restauracja pasta i basta organizuje 24 listopada o godzinie 18:00.
Kolacja sycylijska to sześć klasycznych sycylijskich dań oraz degustacja idealnie dobranych do nich win.
Na początek podamy fantazyjne muszle świętego Jakuba, inspirowane wpływami arabskimi ryżowe arancine i wyłowione wprost z Morza Śródziemnego marynowane kalmary.
Z przystawkami będziemy kosztować białych win Grillo Caruso, Inzolia Linteo oraz różowego Syrah Rosato Tasari.
Najważniejszym punktem kulinarnego programu będą pasty, które ma każda szanująca się sycylijska trattoria, każda ristorante i każda osteria. Będą więc linguine alla vongole, bo trudniej o bardziej sycylijskie danie, do którego zaproponujemy świetne sycylijskie wino Grecanico Corte.
Drugą pastą na sycylijskim stole będzie spaghetti alla norma, w którym główne role grają bakłażan i ser ricotta, a do towarzystwa nalejemy najbardziej znane wino z wyspy meduzy - Nero d’Avola.
Kolację uwieńczy zaś tradycyjny tort z Palermo, inspirowany kuchnią mauretańską.
Na kolację sycylijską zapraszamy wyłącznie na podstawie potwierdzonej, wcześniejszej rezerwacji.
Przewodnikiem po smakach Sycylii będzie Daniel Świderski, szef kuchni restauracji włoskiej pasta i basta, zaś wina dobrał na ten wieczór Łukasz Chmielewski z firmy Zama!
Udział w kolacji, składającej się z sześciu dań oraz z degustacji win kosztuje 155 złotych od osoby. Cena obejmuje sześć dań i pięć lampek wina oraz kawę lub herbatę i zimne napoje.
Wina, proponowane przez firmę Zama, będzie można dodatkowo kupić w atrakcyjnych, "degustacyjnych" cenach 9 złotych za lampkę i 45 złotych za butelkę.
Zapraszamy!