Ręcznie robione makarony domowe

Trzy domowe makarony

Tris

Na jednym talerzu podajemy aż trzy rodzaje pasta fresca, każdy z innym sosem, a każdy sos w innym kolorze.

Asparagi - menu szparagowe

Asparagi

Makaron tagliatelle (wstążki), szparagi, suszony pomidor, peperoncino, pomidorki cherry, czosnek, oliwa

Salentina

Salentina

Ręcznie robione tagliatelle (wstążki), apulijski ser burrata, pomidorki cherry, czosnek, sos pomidorowy, świeżo mielony pieprz

Gnocchi z pesto

Gnocchi al Pesto

Gnocchi (wymawiamy niokki) to w języku włoskim po prostu kluski. Odrobinę przypominają nasze kopytka, choć są od nich mniejsze.

Makaron po sycylijsku

Siciliana

Ręcznie robiony makaron strozzapreti (krótki i skręcony), sos z bakłażanów, czosnku, pomidorów plus odrobina serka ricotta, położonego na samym wierzchu pasty.

Gamberetti

Gamberetti

Ręcznie robione tagliatelle (wstążki) w bardzo ciekawym sosie, w którym znajdziemy pokrojone na kawałeczki krewetki oraz cukinię i czosnek przygotowane z leciutką ostrością na białym wytrawnym winie.

Tagliatelle z czarnymi truflami

Tartufo

Podany na delikatnej śmietance krem z czarnych trufli z czosnkiem, suszonymi pomidorami, natką pietruszki i cieniutkimi płatkami parmezanu - typowy sos z Umbrii.

Nowe menu w restauracji Pasta i basta

Arrabbiata

Bardzo popularny sos z czosnkiem, pikantną papryczką i pomidorem oraz czarnymi oliwkami.

Gnocchi al Caprino - nowośc w menu restauracji

Gnocchi al Caprino

ręcznie robione włoskie "kopytka", polędwiczka wieprzowa, orzechy włoskie, kapary, suszony pomidor, pomidorki cherry, białe wino i wędzony ser kozi

Spaghetti alla Carbonara

Carbonara Verde

Wiosenna wariacja na temat Carbonary. Do jajka, boczki i parmezanu dodajemy zielone szparagi! Bo jest sezon na szparagi...

Bolognese

Bolognese

Mięsny sos boloński, przyrządzany z wołowego, mielonego mięsa, duszonego na winie i pomidorach.

Restauracja Pasta i basta

Spilinga

Ręcznie robiony makaron strozzapreti (krótki, skręcony), marynowany kurczak podsmażony na maśle z kalabryjską kiełbaską 'nduja, serek mascarpone, czosnek, rukola, pomidory

Surf & turf - restauracja włoska Pasta i Basta

Surf & Turf

Ręcznie robione domowe tagliatelle (wstążki), grillowana polędwica wołowa, krewetki, cukinia, papryka, pieprz cytrynowy

Spaghetti alla Carbonara

Carbonara

Włoska klasyka z jajkiem i wieprzowym policzkiem (lub boczkiem) w roli głównej.

Alfredo - danie sezonowe restauracji Pasta i basta

Alfredo

Klasyczny włoski sos ze śmietany i parmezanu łączymy z kawałkami kurczaka oraz czosnkiem i podajemy z ręcznie robionym makaronem maccheroni rigati (rurki).

Restauracja włoska Pasta i basta na mapie Google