Antipasti, czyli włoskie przystawki

Nowe menu w restauracji Pasta i basta

Scampi

Krewetki (około 10 sztuk) smażone na maśle z białym winem i czosnkiem podane na świeżej sałacie z domową grzanką

Toskańska deska przekąsek

Antipasto Toscano

Idealny do butelki wina zestaw włoskich przekąsek - wędlin, serów i warzywnych różności

Carpaccio wołowe

Carpaccio

Ta absolutnie klasyczna włoska przystawka swoją nazwę zawdzięcza malarzowi włoskiego renesansu - Vittore Carpaccio.

Restauracja włoska - przystawki

Burrata

Ten najlepszy włoski ser z mleka bawolego jest specjalnością Apulii. Powszechnie uwielbiana mozzarella di bufala jest tam zaledwie zamiennikiem burraty.

Focaccia

Focaccia

Cieniutki chrupiący placek z oliwą i rozmarynem. Doskonały pomysł na początek każdej włoskiej uczty w Paście i basta

Bruschette

Bruschette

Już od XV wieku ludzie zajadają się włoskimi bruskietkami (bruschette), jako przystawką do dań głównych.